Shock!

július 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

26 millió példány fölött a Back In Black amerikai eladásai

Arany- és platinaeső zúdult az Egyesült Államokban az AC/DC-re. A zenekar ezekben a hetekben éppen Európában turnézik, természetesen elképesztő érdeklődés mellett.

0518acdc

Huszonhatszoros platinalemez lett az Egyesült Államokban az AC/DC 1980-as Back In Blackje, amely így tovább erősítette státuszát minden idők legnagyobb példányszámban elkelt hard rock albumaként. A lemez 26 milliós amerikai eladásával a negyedik legkelendőbb zenei albumnak számít az Eagles Their Greatest Hits válogatása, Michael Jackson Thrillere és az Eagles Hotel Californiája után, világviszonylatban pedig a becslések szerint a második az összesítésben a Thriller mögött a maga legalább 50 millió példányos fogyásaival.

Az AC/DC emellett további újabb elismeréseknek örülhet: az 1979-es Highway To Hellt nyolcszoros, az 1976-os Dirty Deeds Done Dirt Cheapet hétszeres, az 1990-es The Razors Edge-et hatszoros, az 1992-es Live-ot és Live – Collectors Editiont, illetve az 1976-os High Voltage-et pedig négyszeres platinalemeznek nyilvánította az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA). Ezek mellett számos single is beplatinázódott: a Thunderstruck tízszeresen (vagyis gyémánt fokozatot kapott), a Back In Black hétszeresen, a Highway To Hell és a You Shook Me All Night Long hatszorosan, a T.N.T. és a Hells Bells háromszorosan, a Dirty Deeds Done Dirt Cheap és a Shoot To Thrill duplán, az It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock N’ Roll) pedig első ízben. A platina fokozat továbbra is egymillió eladott példány után jár Amerikában, de ez ma már természetesen nem kizárólag fizikai eladásokból áll össze, a RIAA számítási módszere szerint a fizikai és digitális albumeladások mellett beszámítanak a minősítésekbe a streamek és az adott lemezről történő dalletöltések is. Ennek értelmében tíz dal fizetős letöltése az adott lemezről további egy teljes albumpéldány eladásának felel meg, az online hallgatásokat tekintve pedig ezerötszáz audió- és/vagy videóstreamet számítanak egy eladott lemeznek.

A Matt Laug dobos és Chris Chaney basszer ritmusszekciójával kiálló AC/DC jelenleg Európában turnézik, hivatalosan még a 2020-as Power Up lemez népszerűsítéseként. Magyar állomás sajnos nem lesz az elképesztő érdeklődéssel övezett turnén, de a környéken azért több alkalom is kínálkozik, ahol meg lehet nézni Angus Youngékat: a két júniusi bécsi fellépés után, július 21-én Pozsonyban, a rég nem használt Vajnory repülőtéren koncerteznek majd.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.