Shock!

október 16.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Alex Van Halen: DLR hozzáállásán bukott el az Eddie-emlékturné

Első interjúját adta öccse négy évvel ezelőtti halála óta Alex Van Halen. A dobos frissen megjelenő életrajzi könyve, a Brothers kapcsán nyilatkozott a Rolling Stone-nak, és a beszélgetésből végre az is kiderült, miért hiúsult meg a tervezett emlékturné.

1016avh

Két évvel ezelőtt röppent fel először egy nagyszabású Eddie Van Halen-emlékturné ötlete. Ezen a korabeli sajtóinformációk szerint Alex Van Halen, David Lee Roth, Joe Satriani és Jason Newsted állt volna színpadra, ám elsősorban az énekes sztárallűrjei miatt képtelenségnek bizonyult tető alá hozni. Utóbbi információt most Alex is megerősítette. Mint a Rolling Stone-nek adott exkluzív interjúból kiderült, a terv valójában a klasszikus Van Halen életben lévő hangszereseire vonatkozott, vagyis Michael Anthony is csatlakozott volna a Satrianival kiegészült formációhoz.

Alex és Roth először az énekes szólóbandájának tagjaival kezdtek próbálni, és ugyan a dobos ekkoriban kezdett először zsibbadást érezni a lábában, végül nem emiatt esett kútba a terv. „Azon hiúsult meg a dolog, és most már őszintén beszélhetek erről, hogy azt találtam mondani: Dave, a koncerteken bensőséges formában mindenképpen meg kell majd emlékeznünk Edről. Nem főhajtásra gondoltam, hanem a munkássága elismeréséről. Ha megnézed, hogyan intézi ezt a Queen, ők például régi felvételeket játszanak be. De abban a pillanatban, hogy kiejtettem ezt a számon, Dave kurvára felhúzta magát. Hihetetlen gúnyosan reagált, én meg az utcáról jövök, szóval egyből közöltem vele: velem nem beszélsz így, baszki, mert szétbaszom a fejedet! És komolyan is gondoltam. Itt véget is ért a sztori. Te jó ég, mintha nem is ugyanaz az ember lett volna… Csakis a legnagyobb elismeréssel tudok szólni Dave munkamoráljáról meg ezekről, de haver, bazmeg, közösségben dolgozol, már nem rólad szól minden…”

Alex mindazonáltal hozzátette: fizikailag végül amúgy sem lett volna képes vállalni a turnét, mert az említett lábzsibbadás komoly idegrendszeri rendellenességek tünete volt, amelyek következtében ma már nem igazán tud játszani. „Az egyik oldalról nagyon sajnálom, hogy nem valósult meg a turné, másfelől viszont egyáltalán nem – fogalmazott. – Visszatekintve, a régi dalok eljátszása amúgy sem főhajtás senki előtt, hanem szerintem inkább olyan, mint egy zenegép… És Edet mással helyettesíteni? Egyszerűen nem lett volna ugyanaz…”

A szóban forgó turnét más formában végül Sammy Hagar valósította meg idén nyáron Amerikában Satrianival, Anthonyval és a dobok mögött Jason Bonhammel. Hagar saját bevallása szerint többször is kereste Alexet, de a dobos nem is reagált ezekre a próbálkozásokra. Az idősebb Van Halen fivér a szóban forgó Rolling Stone-interjúban is rövidre zárta a témát, méghozzá Sammy nevének említése nélkül. „A zenekar szívét-lelkét és kreativitását, a mágiát Dave, Ed, Mike és én adtuk” – szögezte le.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hirdetés

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.