Shock!

szeptember 13.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Negyvennégy nap alatt szerzett újabb amerikai platinafokozatot a Back In Black

Huszonhétszeres platinalemez lett az Egyesült Államokban az AC/DC Back In Black albuma. Minden idők legsikeresebb hard rock lemeze ráadásul mindössze másfél hónap alatt ugrott újabbat a ranglétrán.

0725acdc5

Július 8-án nyilvánította huszonhatszoros platinalemezzé az AC/DC Back In Black albumát az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége, ám ezután sem kellett sokat várni az újabb ugrásra: az 1980-as album már augusztus 21-én megkapta a huszonhétszeres elismerést is. A Back In Black ezáltal már minden idők harmadik legkelendőbb zenei albumának számít az Egyesült Államokban 27 milliós amerikai eladásával az Eagles 38 millió példányban elkelt Their Greatest Hits válogatása és Michael Jackson 34 milliónál tartó Thrillere után. Világviszonylatban a Back In Black a becslések szerint a második az összesítésben a Thriller mögött a maga legalább 50 millió példányos fogyásaival.

A platina fokozat továbbra is egymillió eladott példány után jár Amerikában, de ez ma már természetesen nem kizárólag fizikai eladásokból áll össze, a RIAA számítási módszere szerint a fizikai és digitális albumeladások mellett beszámítanak a minősítésekbe a streamek és az adott lemezről történő dalletöltések is. Ennek értelmében tíz dal fizetős letöltése az adott lemezről további egy teljes albumpéldány eladásának felel meg, az online hallgatásokat tekintve pedig ezerötszáz audió- és/vagy videóstreamet számítanak egy eladott lemeznek.

A Matt Laug dobos és Chris Chaney basszer ritmusszekciójával kiálló AC/DC nemrég fejezte be a 2020-as Power Up lemez népszerűsítéseként tető alá hozott európai koncertsorozatát, amely nyolc év óta az első volt tőlük. Az elképesztő érdeklődéssel övezett turnét július 21-én, Pozsonyban mi is megnéztük.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.