Shock!

szeptember 15.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Itt volt az ideje, hogy átültessük 2024-be a ′90-es évek szép hagyományait”

Napok kérdése, és megjelenik a Watch My Dying új nagylemeze. A zenekar most a Fedetlen lépés című számot mutatta be az Egyenes kerülőről.

0504wmd

Szeptember 5-én jelenik meg az idén alakulásának huszonötödik évfordulóját ünneplő Watch My Dying új albuma, az Egyenes kerülő. A zenekar a májusban nyilvánosságra hozott Napköszörű után második felvezető dalként a Fedetlen lépés című szerzeményhez készített videót, ezúttal is a No Total Films csapatával, de teljesen más koncepcióval, mint legutóbb. Az idei Rockmaraton Fesztiválon adott koncert előtt forgatott kisfilmben számos barát, ismerős, zenész kolléga tűnik fel, a végeredmény pedig jellemző módon ugyanúgy értelmezhető nosztalgikus tiszteletadásként, mint fanyar kikacsintásként.

„Ez született meg utolsóként az Egyenes Kerülő dalai közül, úgy érkezik meg az album vége felé, mint az első levegővétel egy jó helyre célzott gyomros után – mondja Veres Gábor énekes. – Van benne egyfajta pozitív lendület, amire azonnal felkaptuk a fejünket. Az előző videót a lemez egyik legkeservesebb tételéhez forgattuk, nem véletlenül társult hozzá nyomasztó, fekete-fehér képi világ, most viszont szerettük volna megmutatni az ellenpólust, egy napsütésben forgatott, harsány színekkel operáló videóval. A Fedetlen lépés zeneileg a kevésbé jellemző témák közé tartozik, de az elsőként kihozott Napköszörűvel együtt jól illusztrálják az új album gondolati ívét, hangulati szélsőértékeit, amikből persze ezek mellett is van még néhány.”

watchmydying_cA Watch My Dying dobosa, Potkovácz Márk (Stabbed, The Answer Lies In The Black Void) szerint a most debütáló dal energiája és mondanivalója üvöltött egy vért izzadós koncertvideóért: „Azonnal éreztük, hogy ez az egyik legerősebb szám az albumon, viszont a Napköszörű addigra teljesen elkészült, és azt ilyen klasszikus »visszatérés« hangulatúnak éreztük. A koncepció Gábor fejéből pattant ki: a Fedetlen lépésnek van egyfajta hardcore-os lüktetése, ami azonnal felidézte benne a kamerába mutogatós Biohazard-klipek világát, a Rockmaraton pedig kiváló alkalmat jelentett arra, hogy közvetlenül fellépés előtt, 50 fokban garantált bőrrákot és hőgutát kapjunk a rajongóinkkal együtt. Annyit szerettünk volna közölni, hogy sokáig tartott, amíg újra életjelet adtunk, de nem tűntünk még el, és nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki rendületlenül kitart a zenekar mellett.”

„Miután a helyszínt kitaláltuk, azon kezdtünk agyalni Eszenyi Imivel, hogy a délutáni napfény meg a nagy terek mellett mitől lesz ez tartalmas négy percen át – teszi hozzá Gábor. – Aztán beugrott, hogy a Headbangers Ball-korszakban odavoltunk a Biohazard meg Machine Head klipjeiért, amik tele vannak közönséggel forgatott tömegjelenetekkel. Főleg a funkciótlan keménykedés imponált ezekben, ahogy a sleppel együtt VONUL a zenekar, meg persze az olyan kötelező elemek, mint szigorú arcok, fenyegető kézmozdulatok, kamerába megmondás, méltatlankodás, opcionálisan egy-két pitbull, szóval ezek a nagyon macsó dolgok, amiknek az lehetett a lényege, hogy mindig erősebbek, akik sokan vannak. Itt volt az ideje, hogy átültessük 2024-be a ′90-es évek szép hagyományait! Megkérdeztük a Rockmaraton stábját, ők pedig imádták az ötletet, és megígérték, hogy nem uszítják ránk az őröket. Aztán ki is hirdettük a tervünket a zenekari Facebookon, hogy amikor eljön az idő, ne csak öten lófráljunk szégyenszemre a kamera előtt.”

A forgatás kezdéséről a zenekarnak természetesen sikerült elkésnie – aminek oka a klip elején látható is –, így némi logisztikai problémával is járt a leendő szereplők összecsődítése. „Akkor és ott jó ötletnek tűnt odapofátlankodni az Angerseed átszerelésére azzal, hogy mi most ezt és ezt bemondanánk a mikrofonba. Mányák Petiék nagyon kedvesek voltak, látták rajtunk, hogy hülyék vagyunk, nem zavartak el, de volt némi technikai csúszás, nem akartunk a műsoridejükkel játszani. A fesztivál stábja szerencsére rendelkezésünkre bocsátott egy kisebb sátrat meg egy mikrofont, ahol végül sikerült torkunk szakadtából meginvitálni a jelenlévőket a forgatásra, némi Facebook Live rásegítéssel. A kezdeti úgy húsz fővel menet közben behúzgáltuk az arra járókat, így a végére nagyjából százan lehettünk, és közel két órán át csörtettünk fel és alá a fesztivál területén a nyár egyik legmelegebb napján, a hőguta kerülgetett mindenkit. A zenét egy vállról indítható JBL ghettoblaster szolgáltatta, amit telefonról vezéreltem, ennek megfelelően mindig elhallgatott, ha közben felhívtak, és meg kell mondjam, meglepően sokan veszik bátorításnak, ha kinyomják őket.”

Ahogy Gábor fogalmazott, a szigor és tekintély hiteles megjelenítése a tervekhez képest mérsékelten sikerült: a közreműködők közül többen is felfújható kardokkal érkeztek, néhányan szappanbuborékokat fújtak, és volt, aki egy literes, rózsaszínű pöcskulacsból locsolta a jelenlévőket. „Valószínűleg maga Robb Flynn is bajban lett volna a morcossággal, ha Bokodi tanár úr diplomaosztó kalapban, síszemüvegben és neccpólóban villázik mellette. Nagyon szerettünk volna valami bakterházas Bundás kutyát is szöges nyakörvvel a pitbull szerepére. Sajnos a hőség miatt ez kimaradt, de sírva röhögtük végig a forgatást, és pont ettől lett jó.”

A nyolc dalt és három ambient közjátékot tartalmazó Egyenes kerülő szeptember 5-én, csütörtökön érkezik a Metal.hu gondozásában, akiknél korábban a Fényérzékeny és a Moebius albumok újrakiadásai is megjelentek. A lemez digipak CD és vinyl formátumban egyaránt kapható lesz, utóbbi limitált példányszámban, így érdemes előrendelnie annak, aki nem akar lemaradni róla. Az új albumhoz és a 25. jubileumi évhez turné is kapcsolódik, amelynek koncertjein a Watch My Dying a tizedik születésnapját ünneplő Ørdøg társaságában lép majd fel. Több állomáson az idén másfél évtizede aktív Don Gatto is csatlakozik majd hozzájuk, a budapesti koncerten, az A38 Hajón pedig a transzcendentális doom metalt játszó The Answer Lies In The Black Void lesz a vendég.

A Jubileumi Turné 24 fedőnévre keresztelt sorozat állomásai:

Október 4., péntek – Tatabánya, Roxxy + Don Gatto
Október 11., péntek – Hódmezővásárhely, Hódstock Fesztivál
Október 19., szombat – Kecskemét, Ápoló + Don Gatto
November 1., péntek – Budapest, A38 + The Answer Lies In The Black Void
November 8., péntek – Győr, Bridge
November 15., péntek – Dunaújváros, Kaptár
November 23., szombat – Székesfehérvár, Nyolcas
December 7., szombat – Szombathely, Végállomás + Don Gatto

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.