Shock!

június 30.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Nincs hiány komplexebb, technikásabb megoldásokban, és a dalszerkesztés, a hangszerelés is kísérletezősebb”

Amivel magadnak tartozol címmel új videóval jelentkezett a szegedi Dystopia. A zenekarral pénteken az Alpárfeszten lehet találkozni.

0627dystopia

Tavaly szeptemberben jelentkezett magához képest rendhagyó magyar nyelvű számmal és klippel a szegedi Dystopia, most itt a folytatás, az Amivel magadnak tartozol. „Éppen az őszre tervezett megjelenéseken agyaltunk, amikor belénk nyilallt, hogy szívesen dobnánk addig is valamit a folyamatosan készülő számokból, lehetőleg még a nyári fellépéseink előtt – mondja Bajusz Péter basszusgitáros. – Agyaltunk szöveges videón, előkerültek régi koncertfelvételek, hogy esetleg azokból ollózzunk össze valamit, aztán ötletelés közben az esélytelenek nyugalmával dobtuk be a kérdést Márknak, hogy nem akar-e inkább jövő hétfőn kijönni hozzánk a stúdióba és egyszerűen csak felvenni minket, ahogy eljátsszuk a dalt? Teljes megrökönyödésünkre igent mondott, így született ez a klip, ami nekem leginkább olyan, mintha egy kis családi videó lenne a zenekarról. Nincs túlgondolva, viszont imádjuk ezt a No Total Filmsre jellemző gyönyörű, filmszerű képi világot, és nagyon örülünk, hogy egy ilyenre is sort tudtunk keríteni."

„Az Amivel magadnak tartozol talán az egyik legrégebbi darab az „új", magyar szövegű eresztésből, de a Nem látszik márhoz képest kevésbé is üt el a zenekar korábbi stílusától, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy kicsit klasszikus Dystopia-vonalat követi – mondja Vári Gábor, a zenekar frontembere. – Érződik azért vérfrissítés, nincs hiány komplexebb, technikásabb megoldásokban, és a dalszerkesztés, a hangszerelés is kísérletezősebb. Az indító dobfigura utáni nyitó riff például tipikus Blanár Levi, gyakoroltuk is pár hónapig, mire benne maradt a kezünkben. Maga a dal arról szól, amikor az embert teljesen felemészti, beszívja a saját problémaköre, és képtelen kizoomolni, más szemszögből megvizsgálni a saját helyzetét. Ha szenved tőle, akkor is folyamatosan újragenerálja azt. Sokan várnak valamiféle külső megváltásra, van aki lottózik, van aki elméleteket gyárt, hogy ki a hibás mindenért, van aki egyenesen a világvégét várja. Szerintem sokat segít, ha az ember rájön, hogy az univerzum senkinek nem tartozik semmivel, sajnos alanyi jogon nem jár jutalom a jóknak, ahogy a rosszakat sem éri mindig utol az isteni igazságszolgáltatás. Mindenki a saját sorsáért felel, és ebben érdemes inkább a lehetőséget meglátni, mint keseregni rajta. Amikor elkezdtem a magyar szövegek gondolatával kacérkodni, emlékszem, hogy meg is fogalmaztam magamnak, hogy leginkább azok a szövegek tetszenek, amikor mintha egy későbbi, bölcsebb »én« szólna a jelenkorihoz és próbálná fontos felismerések irányába terelni. Szóval szó sincs magas lóról, inkább afféle jegyzetek ezek a saját fejlődésemhez, ha lehet ilyenről beszélni."

Aki kíváncsi élőben is az új számra, mindenképpen nézzen el pénteken az Alpárfesztre, ahol többek között a Nova Prospect, a Don Gatto, Darkmess, The Void társaságában lép fel a Dystopia, július 13-án pedig a Mudfield előtt játszanak majd a TiszaStyle fesztiválon.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.